Liturgija na staroslovenskom jeziku na Tekijama kod Petrovaradina

Takozvanim “Malim Tekijama”, u nedelju 25.07.2022 u Biskupijskom svetištu blizu Petrovaradina, započela je svetkovina Čudotvorne Snežne Gospe Tekijske.

U nedelju 25.7. u 17 sati vjernici su imali mogućnost za sv. Ispoved, a nakon toga u 19 sati bila je sv. Misa na hrvatskom s procesijom. Sledećeg dana, u ponedeljak 26.7. u 9 sati je bila sv. Misa na mađarskom jeziku, u 11 s. na hrvatskom, a u 19  zavrsna sv. Misa na hrvatskom jeziku.

Središte svetkovine su “Velike Tekije“. One su počele u četvrtak, 04.08. u 15,30 upravo s našom Liturgijom na staroslovenskom jeziku, sa mogućnošću sv. Ispovijedi sat vremena prije Mise. Misu je služio  o.Julijan Rac, protojerej stavrofor i paroh parohije sv. Petra I Pavla u Novom Sadu, a na Liturgiji je učestvovalo oko 40-tak vernika, iako je bilo prevruće. 

Otac Julijan je imao i propoved na rusinskom i delom na ukrajinskom jeziku o velikoj brizi Majke Božje I Majke naše za svako dijete Božje, o Njenom majčinstvu koje inspiriše, o vernosti, koja daje snagu… ljubavi koja svakoga prigrljuje… Na Službi Božjoj je pjevao pojac-kantor g. Jovgen Nađ, a posluživao je dr. Miloš Subotić.

Istoga dana, posle naše Liturgije u 17. sati je bila sv. Misa na mađarskom, a u 19 sati Pontifikalna sv. Misa na hrvatskom sa procesijom.

U petak, 05.08. u 8. sati je bila Pobožnost Križnog puta, u 9. sati Pontifikalna sv. Misa na mađarskom u 11 sati na hrvatskom I u 19 sati završna sv. Misa na hrvatskom jeziku.