Proslavljen hramovni praznik sv. apostola Petra i Pavla 00

Proslavljen hramovni praznik sv. apostola Petra i Pavla u konkatedrali u Novom Sadu

Dana 12.07.2022. svečano je proslavljen praznik svetih prvovrhovnih apostola Petra i Pavla, hramovni praznik grkokatoličke konkatedrale u Novom Sadu. 

Na Arhijerejskoj Liturgiji, koju je predvodio mesni eparh +kir Georgij Džudžar, uz sosluženje drugih sveštenika i uz prisustvo mnoštva vernika grkokatolika novosadske parohije i gostiju, bili su prisutni i predstavnici civilnih vlasti. Uz svog vladiku, Liturgiju su soslužili o. Vladislav Rac, protojerej stavrofor, paroh u Kucuri i dekan Bački, o.Mihai Ghereghel, protojerej stavrofor, paroh u Vršcu i dekan Beogradsko-Banatski, o.Vladislav Varga, protojerej stavrofor i paroh u Ruskom Krsturu i o.Darko Rac, protojerej stavrofor i paroh u Bačincima. Na Liturgiji su bile prisutne i monahinje sestre službenice predvođene svojom provincijalnom predstojnicom, sestrom Martinom Kmita. Celo slavlje su medijski propratili televizija i radio RTV-a. Od civilnih vlasti bili su prisutni direktor za zaštitu spomenika kulture grada Novog Sada Siniša Jokić, iz uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama Gavrilo Grban, pomoćnik gradonačelnika Novog Sada Stanko Ljubičić i zamenik načelnice gradske uprave za kulturu grada Dragan Aleksić. Liturgiju su pratili novosadski parohijski hor Harmonija predvođen dirigentom Suzanom Gros-Marković i pojac Jovgen Nađ. 

U trojezičnoj propovedi vladika se osvrnuo na život i poziv svetih apostola Petra i Pavla i istakao kako je Hristos pozvao apostole na služenje. Tako poziva i nas na služenje, služenje na radnom mestu, služenje u familiji, služenje svojim bližnjim… Kao što su apostoli ostavili sve na Isusov poziv i sledili ga, tako i mi treba da budemo otvoreni prema Božjem pozivu. Istakao je takođe kako bi se trebali truditi da imamo veru apostola Petra i ljubav prema služenju apostola Pavla. 

Uoči samog praznika služena je svečana večernja sa litijom koju je predvodio vladika +kir Georgij Džudžar zajedno sa domaćim parohom o.Julijanom Rac, protojerejom stavroforom. Večernju su pevali o. Darko Rac i domaći pojac Jovgenom Nađom. 

6388AAAC-4470-48C4-B74E-81341C14EE44-1