Proslavljen Kirbaj, praznik sv. apostola Petra i Pavla u novosadskoj parohiji 

Sa Arhijerejskom Liturgijom i svojim vladikom, eparhom kir Đurom Džudžarom, mnogim sveštenicima, monahinjama i gostima, Novosađani su proslavili Kirbaj, praznik sv. vrhovnih apostola Petra i Pavla.  

U konkatedralnoj Crkvi sv. apostola Petra i Pavla u Novom Sadu, 12. jula, prazničnu Arhijerejsku Liturgiju je predvodio vladika kir Đura Džudžar. Saslužili su o. Vladislav Rac, jeromonah Roman Kandrač, o. Mihail Hološnjaj, o. mr Darko Rac, o. Aleksij Hudak, o. Vladimir Edelinski Mikolka, o. Platon Salak, ČSVV, i rimokatolički sveštenik Nebojša Stipić. 

Na Bogosluženju su bili, o. Miroslav Žiroš pravoslavni sveštenik iz Ukrajine, predstavnik Uprave za saradnju sa Crkvama i verskim zajednicama u Beogradu Gavrilo Grban, direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada mr Siniša Jokić i Anita Govlja, koja pomaže u projektima. 

Praznično pevanje je ukrasio Hor „Harmonija“ kojim je dirigovala Suzana Gros Marković, solista je bila Branka Oklješa, a pojao je Jovgen Nađ. 

U svom govoru, vladika kir Džudžar je rekao da svaka epoha u istoriji ima svoje velikane koje narod voli, ili ne voli, ali prava slava svakog od nas biće takva, kakva je u očima Božijim. Vidimo da sveti Petar i Pavle i danas stvaraju istoriju. 

Apostoli su prvo bili obični ljudi, Petar ribar, a farisej Savle, kasnije Pavle je na početku progonio hrišćane. Isus je pozvao ribare, da budu ribari ljudi. Oni su se odazvali i nisu pitali koliko će im biti plaćeno. Tek kasnije su bolje shvatili i više zavoleli Hrista i dali su život za njega. 

Petar mu je rekao „Ti si Sin Boga živoga, ti si Spasitelj. Ti imaš reči večnog života. Gde ćemo otići od tebe“. Petar je imao i slabosti. Kad je bilo teško, odrekao se Isusa, ali je onda zaplakao i pokajao se. To nam je primer da se treba iskreno pokajati i milosrdni Bog, koji vidi srca, oprostiće nam. 

Sveti Pavle je od progonitelja hrišćana postao misionar. Bog ga je prvo oslepeo, ali mu je i dao vid i duhovno gledanje. Apostoli su dali svoj život za Crkvu, koju, kako je rekao Isus, ni vrata paklena neće nadvladati, poručio je vladika Džudžar. On je dodao da su apostoli smireno služili Bogu, ne sa vojskom i oružijem i od njih možemo mnogo naučiti. Važno je biti istrajan i veran u svojoj misiji, koju nam je dao Bog i koju ima svako. 

Na kraju, domaćin paroh novosadski o. Julijan Rac je sve prisutne pozdravio i zahvalio na zajedništvu u proslavi Kirbaja.U životu ima značajnih dana, a u narodu se kaže – dao nam je Bog da dočekamo dan. Tako smo i mi proslavili naš Kirbaj, praznik vrhovnih apostola Petra i Pavla, rekao je o. Julijan. 

Miron Hornjak Kuhar