Proslavljen Sveti sveštenomučenik Jozafat – kirbaj u Kuli

Vernici parohije imena svetomučenika Josafata u nedelju, 27. novembra svečano su preslavili Kirbaj, praznik svog hrama, zajedno sa vladikom kir Đurom Džudžarom, koji je napomenuo da je Jubilejna godina povodom 400-godišnjice smrti svetog Josafata započela 12. novembra ove godine, a trajaće do istog datuma 2023. g.
Na arihjereskoj Službi Božjoj koju je predvodio kir Đura Džudžaru sasluživali su nekadašnji kulski paroh, danas proto igumen o. Volodimir Sedlaček i o. Antonij Turčanik iz Slovačke, o. Aleksij Hudak i o. Danil Zadrepko iz vrbaških parohija, te o. Darko Rac iz Bačinaca. Domaći, o. kulski paroh o. Damjan Kiča, ČSVV i o. Platon Salak, ČSVV su im pomagali. Sestre SNDM su uzele učast u Službi pevajući, a posle Službe kir Đura Džudžar je vernike pomazao mirom. Posle Službe, predvođeni sveštenstvom, vernici su obišli crkvu, moleći Jevanđelje.
Kir Đura Džudžar je u svojoj homiliji posebno istakao da se ove godine označuje 400-godišnjica od smrti svetomučenika Josafata koji je umro 1623. godine. U Rimu su, 12. novembra vladike iz Ukrajine služile Službu Božiju, a među njima i kir Džudžar. Upravo tom Službom je i započela Jubilarna godina koja će trajati do 12. novembra 2023. godine. Jubilej je posebno važan za čin Sv. Vasilija Velikog, u kom je služio i sv Josafat, a takođe i za kulsku parohija i njene parohijane, koji će imati pun otpust grehova ako ispune za to navedene uslove. Ol. Živkovič