Kirbaj u Gospođincima 21.11.2023.

U punoj crkvi Svetog Arhangela Mihaila u Gospođincima, 21. novembra proslavljen je Kirbaj. Liturgija je počela u 10 časova, a predvodio ju je vladika kir Georgije Džudžar, sosluživali su o. dr Boris Hološnjaj i o. Platon Salak, a pevali su članovi familije Hološnjaj, kao i domaći sveštenik o. Mihail Hološnjaj. 

Crkva je bila puna vernika, kako domaćih, tako i stranih, na veliku radost cele parohije.

Vladika kir Georgije Džudžar je čestitao kirbaj vernicima i u svojoj propovedi je govorio da nas naš Anđeo čuvar brani od svakoga zla. “Sveti Anđeo čuvar se stara za nas, naš duh, naše telo, naš razum, našu volju, našu čistu savest i našu čistu dušu. 

Veče pred Kirbaj, 20. novembra u 17 časova, bilo je bdenije koje je služio o. dr Boris Hološnjaj. Pevali su članovi hora “Rozanov” iz Đurđeva. Posle liturgije je bilo mirovanje. Produženo je druženje domaćih i gostiju u crkvenoj sali. 

Predsednik crkvenog odbora kaže da mu je drago da je Kirbaj proslavljen u ovolikom broju. “Zahvaljujemo svim donatorima koji su nam omogućili da renoviramo krov i oluke na crkvi. Drago nam je da opstajemo i napredujemo iako nas nema puno. Planiramo na proleće i krečenje cele crkve spolja. Potrudićemo se koliko god možemo da sačuvamo zajednicu vernika.”

Dragana Ivanov