Kirbaj u Gospođincima

Na Sabor Svetog Arhangela Mihaila, 21. novembra u grkokatoličkoj crkvi sv. Arhangela Mihaila u Gospođincima vernici su proslavili hramovnu slavu – Kirbaj. 

Dan pred Kirbaj, u nedelju 20. novembra u 17 časova, bilo je bdenije koje je služio otac Darko Rac, protojerej stavrofor, paroh u Bačincima.

Nakon liturgije, u crkvenom domu je bila izložba likovnih radova sa temom Rusinska narodna nošnja i običaji. Izložbu je otvorila Ljubina Pantić, aktivna učesnica likovne kolonije Susret kod Bodnarova u Gospođincima. 

21. novembra u 11 časova Gospođinčani su proslavili Kirbaj. Svetu Liturgiju je služio protojerej stavrofor Vladislav Varga, katedralni paroh iz Ruskog Krstura. Pored njega su bila prisutna i dva rimokatolička sveštenika iz Temerina, paroh Tibor Szlöllősi i kapelan David Sáfrány. 

Na službi je, na radost cele crkve, bilo i krštenje Melanije Hromiš, od majke Jelene i oca Branislava koji žive u Gospođincima. Krstio ju je o. Mihail Hološnjaj, gospođinački paroh.

Otac Vladislav Varga je čestitao Kirbaj svim vernicima. U propovedi je govorio kako na krštenju dobijamo svog Anđela čuvara, da primamo Duha svetoga i da nas Otac nebeski prima za svoje dete. Ne smemo zaboraviti svog Anđela čuvara i moramo ga slediti. To možemo ako smo dobri, u ljubavi jedni sa drugima, ako znamo praštati, ako se lepo ponašamo… – Neka vas pokriva Arhangel Mihail i svi nebeski zastupnici, da ga znate slediti, slušati taj glas, jer on nam uvek govori i uvek nas čuva, ali zavisi koliko smo otvoreni prema njemu.