Kirbaj u Sremskoj Mitrovici – Vaznesenje Gospodnje 02.06.2022

Brojni grkokatolički vjernici i njihovi gosti proslavili su 2. lipnja arhijerejskom liturgijom blagdan Uzašašća Gospodnjega u grkokatoličkoj crkvi posvećenoj ovom patronu u Srijemskoj Mitrovici.

Liturgiju je služio eparh Eparhije sv. Nikole – Ruski Krstur mons. Đura Džudžar, a suslavili su biskup koadjutor srijemski Fabijan Svalina i svećenici domaće eparhije, Križevačke eparhije i Srijemske biskupije. Pozivu da sudjeluju u liturgijskom slavljenju župskoga proštenja odazvali su se i biskup Slovačke evangeličke crkve u Srbiji Jaroslav Javorńik, gradonačelnica Srijemske Mitrovice Svetlana Milovanović, predsjednik nacionalnog savjeta Ukrajinaca u Srbiji Nikola Ljahović, predsjednik nacionalnog savjeta Rusina Branislav Sakač te službenik Uprave za crkve i vjerske zajednice Ministarstva pravde Gavrilo Grban.

Svečanom domjenku nakon liturgije pridružio se i dopredsjednik Vlade Republike Srbije i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Branislav Nedimović koji je čestitao proštenje župljanima i mjesnom župniku o. Igoru Vovku, koji je nedavno preuzeo službu u Srijemskoj Mitrovici te se sa obitelji nastanio među svojim župljanima. „Pozdravljam suradnju Crkve i države, koja će uvijek podržavati vjerske i nacionalne manjine“, kazao je u obraćanju Nedimović.

Vjernici ove grkokatoličke župe su u najvećem broju Ukrajinci i Rusini