Kuljani su svečano obeležili Kirbaj

KULA – Grkokatolička parohija sv. Josafata je sa arhijerejskom liturgijom koju je predvodio preosvešteni vladika Georgij, završila obeležavanje praznik svoga hrama – Kirbaj.

Pred početkom sv. Liturgije vladici su sa prikladnim rečima i buketom cveća dobrodošlicu poželela veronaučna deca, a na kraju domaći paroh o. Damjan Kiča ČSVV je zahvalio vladiki i sveštenicima što su sa njegovom parohijom uveličali ovaj praznik.

Vladika je u svojoj propovedi na ukrajinskom i rusinskom jeziku podsetio na život, i osnovne karakteristike kao i mučeničku smrt Ivana –Josafata Kunceviča, koji je svesno život položio za jedinstvo Hristove Crkve. Ove godine se od tog događaja navršilo tačno 400 godina.

Sa vladikom su sv. Liturgiju služili o. Metodij Bjelančuk iz Slovačke, paroh iz Bačinaca o. Darko Rac koji je takođe čitao Jevanđelje i kapelan ruskokrsturski o. Vladimir Međeši, a domaći kapelan o. Platon Salak ČSVV je ispovedao vernike. Pevanje su predvodile mnogobrojne sestre Služebnice, a apostol je čitala s. Avgustina Iljuk.

Nakon sv. Liturgije vladika i o. Međeši su pomazali prisutne sv. mirom, a nakon toga je bio kirbajski obhod oko crkve i čitanje sv. Jevanđelja na sve četiri strane sveta, da bi vladika na kraju blagoslovenim vodicom posvetio hram i vernike. Obhod je završen vladikovim blagoslovom prisutnih i mnogoljetstvijem. Na kirbajskol Liturgiji je pored domaćih vernika bilo i dosta njihovih gostiju.

M.Afić