Stigao novi apostolski nuncij u Republiku Srbiju

U četvrtak, 23.novembra 2022. biskupi iz Srbije dočekali su novog nuncija u Republici Srbiji, mons. Santa Gangemija.

U večernjim satima novi predstavnik Svete Stolice pri Republici Srbiji, mons. Santo Gangemi stigao je na svoju novu službu u Beograd. U zračnoj luci u Surčinu dočekali su ga domaći biskupi mons. Đuro Gašparović i mons. Fabijan Svalina, zajedno s administratorom Beogradske nadbiskupije mons. Stanislavom Hočevarom, vladikom grkokatoličke eparhije sv. Nikole mons. Džurom Džudžarom, otpravnikom poslova Nuncijature u Beogradu mons. Simonom Bolivarom Sanchezom, tajnikom Međunarodne biskupske konfrencije sv. Ćirila i Metoda preč. Robertom Pastykom, te predstavnicima Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srbije.

Po dolasku novi se nuncij zadržao u razgovoru i kraćem druženju te se upoznao s prisutnima, zahvalio svima na toploj dobrodošlici, te izrazio nadu da će se uskoro pobliže upoznati.

Podsjetimo, papa Franjo imenovao je mons. Gangemija novim nuncijem u R. Srbiji 12. septembra ove godine, te na tom mjestu nasljeđuje mons. Luciana Suriania, koji je preuzeo službu nuncija u Bugarskoj i Sjevernoj Makedoniji.

Mons. Santo Gangemi na novu službu dolazi iz El Salvadora gdje je bio nuncij od 2018.

Rođen je 16. avgusta 1961. u Messini, na Siciliji (Italija). Za svećenika je zaređen 1986. Papa u miru Benedikt XVI. imenovao ga je 2012. naslovnim nadbiskupom Umbriatica i nuncijem na Salomonskim Otocima. Istu službu obavljao je i u: Papui Novoj Gvineji, Gvineji, Maliju i spomenutom El Salvadoru, te sada u Srbiji.