Međunarodni ekumenski festival duhovne muzike „Emaus festˮ.

Prvi Međunarodni ekumenski festival duhovne muzike „Emaus Festˮ održan je u Marijanskom svetištu Vodica, u subotu, 13. maja i započeo je podnevnom trkom za mir, Ekumenskim Forumom – Mladi pitaju i večernjim Koncertom duhovne muzike „Emaus Festˮ.

Trka za mir „Run4Unityˮ se organizje u čitavom svetu već dvadeset i peti put u 182 države. Mladi Pokreta fokolara zamislili su da čitav svet povežu molitvom za mir, te zato svake godine organizuju trku za mir. Ovakva trka mladih ih Bečeja, Mola, Padeja, Gornjeg Brega,Sente, Beograda, domaćina Ruskog Krstura, pa čak i učesnika iz Makedonije, započelo je na bazenu, a zvaršilo se u Vodici.

Interesantan kulturni, umetnički i duhovni program organizovan je za najmlađe učesnike koji su učestvovali u Trci za mir. Deca su pokazala svoje talente i interesovanja kroz program, zajedno se radovali i družili. Posle toga su gosti iz Makeodnije zasadili ružu koja cveta u tri tazličite boje kao uspomenu na ovaj događaj.

Udruženje građana „Pakt Ruthenorumˮ organizovalo je izložbu umetničkih radova mladih na temu Susretanja izrazili sebe kroz crteže i fotografije koji su bili izloženi u Vodici, na križevima na kojima su inače postavljene ikone Križnog puta.

Pauza za ručak i druženje svih učesnika podnevnih događanja nije bila samo pauza. Deca su razgovarala i komunicirala na različitim jezicima, igrali fudbal, vijali se i njihov radostan smeh je odzvanjao Marijinim svetištem. Niko nije pitao ko je ko, ko je odakle. Izmešala su se lica dece u zajedničkoj igri. Malo stariji su se družili uz pesmu i gitaru i na taj način delili radost, zajedništvo i ljubav.

Po rasporedu programa u 17 sati je počeo Ekumenski forum – Mladi pitaju. Volonter Karitasa Janko Katona je poželeo dobrodošlicu prisutnim na forumu – prtojereju stavroforu o. Branka Ćurčinu, koji je na susret došao sa blagoslovom episkopa novosadskog i bačkog Iineja, pastora Evangelističke slovačke Crkve o. Vladimira Lovasa, priora karmelskog samostana u Somboru o. Stjepana Vidaka, paroha krsturske parohije protojereja stavrofora o. Vladislava Vargu, prof. ekonomskog fakulteta gospodina Domagoja Sajtera iz Osjeka, te veroučitelja u više srednjih škola u Somboru gospodina Marka Radakovića. Narator foruma bila je gospođa Snežana Stojković Pavlović iz Ministarstva Pravde i Uprave za saradnju sa Crkvama i verskim zajednicama iz Beograda.

Mladi učesnici Emaus foruma postavili su interesantna pitanja na koja su im gosti odgovarali. Pitanja su bila direktna, mladi se nisu libili pitati ono što ih zanima i tražili su od učesnika iskrene odgovore.

Na kraju foruma, može se reći da je zajednički zaključak ne gledati toliko na razlike, na ono što nas deli, već je svakom pojedincu živeti po Jevanđelju, živeti po Reči Gospodnjoj. Na kraju je Snežana Stojković Pavlović  izjavila kako su najznačnije Božje zapovesti Ljubiti Boga i Ljubiti bližnjega svoga. Ako to činimo sve, činimo sve.

Ol. Živkvović

Duhovna muzika je odjekivala u Vodci

Prvi Ekumenski festival duhovne muzike Emaus fest, održan je 13. maja u Marijanskom svetištu Vodica, u Ruskom Krsturu. Na festivalu je nastupilo devet ansambala iz Hrvatske, Subotice, Sombora, Kisača, Beograda i domaćina iz Ruskog Krstura.

Na festivalu su se predstavili mladi Grkokatoličke, Rimokatoličke, Rrotestantske i Srpske Pravoslavne Crkve, a program se odvijao dvojezično, na rusinskom i srpskom jeziku.

Moderatori večeri, Pavlina Šepinski i Mihajil Rimar na početku su pozdravili prisutne i učesnike, a potom su vladika kir Đura Džudžar i predsednik festivala, istovremeno i paroh krsturski o. Vadilsav Varga rečima podrške otvorili ovo muzičko veče.

Festival je počeo nastupom, domaće grupe Angels, u čijem sastavu su Kjara Budinski, Klara Katrina i Kornelija Budinski, koji su se predstavili pesmom I have a dream grupe ABBA. Posle njih nastupio je Domagoj Sajter iz Osjeka, u solo izvođenju na gitari autorske pesme Dođi i sljedi me. Na binu su izašla i dva člana grupe Elijaš iz Kisača, Lucija Stajić na violini i Samuel Elijaš na gitari, koji su izveli dve slovačke pesme  Аž do konca dní Dňes chcel by som ťi dat. Sledeća je bila grupa mladih i talentovanih pevača, koji su upravo za ovu priliku osnovali grupu pod imenom Stela-zvezda, a u sastavu – Kjara Budinski, Klara Katrina, Kornelija Budinski, Aleksandra Ruskovski i Aleksandar Plankoš, a nastupili su sa kompozicijom Isuse, ljubim te. Grupa Buđenje postoji 20 godina, koliko i nastupa u neizmenjenom sastavu, a u subotu su nastupili sa dvema numerama – Tudtat Maria na mađarskom jeziku i TheAnthem – Jesus Culture.

Na festivalu je nastupio i vokalni ansmbl iz Sombora Quadrivia koji se predstavio sa troma kompozicijama – Domine, non sum dignus, zatim O domine Jesu Christe i Cantane Domino. Posle toga su Kristina Afič i Marina Roman otpevale kompozicije Oceans i Halleluja, dok je vokalna grupa Pravoslavni pojci iz Beograda otpevala tri pravoslavne kompozicije poznatih srskih kompozitora Tebe pojemAngel vopijaše i Hristos Voskrese uz predvođenje dirigenta Miloša Krstića. Na kraju programa nastupio je vokalno instrumentalni ansambl Proroci iz Subotice koji se predstavio sa dvema kompozicijama Nova stvorenja i Blagoslov.

Festival je održan u organizaciji Pokreta Fokolara – Djelo Marijino, Parohijskog Karitasa,  Mesne Zajeddice Ruski Krstur i Udruženja građana Pact Ruthenorum

Andreja Međeši