Proslavljen praznik prenosa moštiju sv.Nikolaja, kirbaj u katedrali u Ruskom Krsturu

RUSKI KRSTUR – Vernici Krsturske parohije sv. Oca Mikolaja u nedelju, 9. maja su svečano označili praznik – Prenos moštiju sv. Oca Mikolaja, Mir-Likijskog čudotvorca.

Pored jutarnje Liturgije u 8 sati, na arhijerejskoj Liturgiji u 10 sati, na proslavi u hramu krsturčanima se pridružio i sam eparh kir Đura Džudžar sa sveštenstvom i gostima. Pored Kir +Đure Džudžara, Liturgiju su soslužili i sveštenici iz naše Eparhije, dekan bački o. Vladislav Rac, dekan sremski o. Mihajlo Režak, o. Julijan Rac, o. mr Darko Rac, o. Aleksij Hudak, o. Vladimir Edelinski Mikolkov, o. Danil Zadrepko. Iz Kule su bili prisutni o. Damjan Kiča, ČSVV, o. Platon Salak, ČSVV, kao i gost iz Slovačke, o. Antonij Turčanik, ČSVV. Iz Hrvatske, tačnije iz Križevačke eparhije bili sui o. Mihajlo Simunovič, o. Vladimir Sedlak i o. Roman Stupjak. Domaćin svečanog liturgijskog slavlja bio je krsturski paroh o. Vladislav Varga.

U našoj crkvi čuvaju se mošti sv. Mikolaja, spomenuo je kir +Georgij, i sa moštima kao i sa ikonom sv. Oca Mikolaja koje su nosili sveštenici, održala se i kirbajska procesija vernih oko hrama. Upravo tim moštima čitavu krstursku parohiju, sveštenike i vernike vladika Džudžar je sve blagoslovio, da ih sv. Mikolaj čuva i brani.

U subotu uvuče, posle bdenija i molebana, kir Đura Džudžar je čestitao novoizabranom Crkvenom odboru. Članovi odbora prošlog saziva koji više neće obavljati tu službu su iz vladikinih ruku primili  zahvalnicu koja i njima samima ali njihovimfamilijama jako puno znači. Zahvalnicu su dobili Mihajlo Ramač, Slavko Roman, Vladimir Kolesar, Miron Seman, Vladmiir Čizmar, Đura Budinski, Mihajlo Venčeljovski i Željko Papuga.

Vašarski deo Kirbaja se protezao duž Rusinske ulice, od Doma zdravlja, skoro po sam kraj ulice, gde su bili ringišpili i lunapark, na radost najmladjih i onih malo starijih.

Ol. Živković