Proslavljen Zavetni dan u Vodici

Zavetni dan grkokatolici u marijanskom svetilištu  Vodica često ne praznuju zajedno, zbog pridržavanja pojedinačnih parohija raličitih kalendara (gregorijanskog i julijanskog). Ove godine im 30. maja nije smetalo da se u Vodici, pod plaštem Presvete Bogorodice sretnu na proštenju vernci iz grkokatoličkih parohija iz Hrvatske, Beograda, Novog Sada, Đurđeva, Kucure, Kule i drugih mesta naše Eparhije. U Vodicu su došliu i vernici iz rimokatoličke župe sv. Marka iz Starog Žednika i pripadajućih parohija.

Službu Božiju na 170. Zavetni dan služio je gost iz Hrvatske, paroh parohije Pokrova Presvete Bogorodice iz Petrovaca o. Vladimir Sedlak. Sasluživali su gotovo svi sveštnici naše Eparhijeː o. Vladislav Rac, o. Mihajlo Režak, o. Mihail Hološnjaj, o. Julijan Rac, o. mr Darko Rac, o. Aleksij Hudak, o. Vladmir Edelinski Mikolka, o. Vladimir Međeši, jeromonasi o. Damjan Kiča, ČSVV, o. Platon Salak, ČSVV, o. Danil Zadrepko i župnik župe sv. Marka u Starom Žedniku Franjo Ivanković. Posle ispovedi vernih, sveštenicima su se u služenju pridružili i svešteniciː o. Valdislav Varga, o. Roman Kandrač iz Ukrajine, o. Mihajlo Šanta i o. Jaroslav Varga.

Svojim pojanjem Službu su pratili pojciː ruskokrsturski Janko Vislavski i novosadski Jovgen Nađ.

Nadahnut Duhom Svetim, o. Vladimir Sedlak je u poučnoj homiliji izdvojio zajednički dolazak vernika na Zavetni dan, bez obzira kog se kalendara pridržavaju. Setio se i svog prvog dolaska u Vodicu sa rodbinom iz Kucure i dedom o. Kirilom Mudrim koji je tada Službu i služio.

Posle Službe, verni su molitvom, pevajući Moleban do Presvete Deve Marije i čitanjem Evangelije zajedno tri puta obišli oko kapele posvećene Bezgrešnom začeću Presvete Device Marije i zavrišili hod proštenja ispred Lurdske kapele. Raznim molitvama i na kraju pevanom molitvom „Na mnogaja ljetaˮ završen je i ovaj Zavetni dan. Vernicu su se razišliː domaći svojim kućama, a vernici iz drugih mesta u veronaučnu salu u porti Katedrale sv. Oca Nikolaja na ručak i druženje, koje su im spremili volonteri Karitasa. 

Za vernike koji se u svojim parohijama pridržavaju julijanskog kalendara, u utorak, 6. juna, u Marijanskom svetištu Vodica biće organizovana Služba u 10 sati, posle koje će se postaviti istorijska kapsula u fundamente Duhovnog centra „Emausˮ. Svečanim činom preosvešteni kir Đura Džudžar će osveštati fundamente „Emausaˮ. 

Ol. Živković