Svečano blagoslovljen kamen temeljac pastoralnog centra „Emaus“ u Vodici kraj Ruskog Krstura

U utorak, 6. juna na Zavetni dan  po julijanskom kalendaru, u Vodici kraj Ruskog Krstura su vernici iz naših mesta došli održati zavet koji su dali naši preci. Posle Službe Božije, u okruženju marijanskog svetišta Vodica posvećeni su i temelji Duhovnog centra „Emausˮ.

Arhijerejskom Liturgijom koju je predvodio kir Đura Džudžar, a saslužili  sveštenici o. Vladislav Rac, o. Vladislav Varga, o. Julijan Rac, o. mr Darko Rac, jeromonah o. Damjan Kiča, ČSVV, o. Aleksij  Hudak, o. Vladimir Edelinski Mikolkov, o. Mihajlo Šanta i o. Danil Zadrepko, počeo je jedan od novih istorijskih događaja naše Crkve. Posle ispovedi, uz prestol su se okupili i sveštenici o. Mihajlo Režak, jeromonah o. Roman Kandrač, o. Vladimir Međeši i o. Jaroslav Varga.

Svojim pevanjem Službu ja pratila pojac iz Kucure Oksana Mudri.

Na ovaj svečani događaj su pristigli i značajni gostiː pokrajinski sekretar za privredu i turizam Nenad Ivanišević, predsednik opštine Kula Damjan Miljanić i njegov zamenik Karolj Valka, te članovi lokalne samouprave Mihajlo Pašo, Vladimir Olejar i Biljana Kovačević.

Posle proštenja i velikog obilaska oko kapele,  procesija predvođena križevima koje su nosili članovi crkvenog odbora, kir Đura, sveštenici, gosti i prisutni vernici otišli su na gradilište gde je sve već bilo spremno za svečani čin posvećenja  kapsule u kojoj se nalazila Gramota posvećenja Duhovnog centra „Emausˮ u Vodici.

Kapsulu su svučeno u temelje zalili kir Đura Džudžar sa Nenadom Iavaniševićem, potom Damjan Miljanič i Mihajlo Pašo, dekan bački i paroh kucurski o. Vladislav Rac i paroh krsturski o. Vladislav Varga.

Vernici su se potom osvežili u hladovini Vodice pripremljenim posluženjem, podelili svoja iskustva i u zajedničkom druženju završili Zavetni dan.

Olenka Živković