Zavetni dan Vodica 07.06.2022

U utorak 07.06.2022. na treći dan Duhova, proslavljen je Zavetni dan sa Arhijerejskom Liturgijom u Marijanskom svetištu „Vodica“.

Arhijerejsku Liturgiju je predslavio vladika kir Georgij Džudžar u sosluženju sveštenika eparhije, također su soslužili i jedan sveštenik Subotičke biskupije i dva grkokatolička sveštenika iz Rumunije. Hodočasnika je bilo iz skoro svih parohioja eparhije.

Vladika je u propovedi na rusinkom, ukrajinskom i srpskom jeziku poželeo dobrodošlicu svim hodočasnicima i osvrnuo se na značenje zavetnog dana kada su se naši preci zavetovali da će na treći dan Pedesetnice dolaziti u svetište Vodicu i na poseban način moliti Bogorodicu za pomoć i blagoslov. Ove godine se puni jubilej od 200 godina od druge pojave Bogorodice Marije, a ta pojava je bila i početak hodočasništva u Vodicu. „Vodica je od samih svojih početaka duhovna oaza za ljude različitih nacionalnih zajednica i Crkava – istaknuo je vladika

– Bogorodica je majka svih nas koja nas voli podjednako. Ona razume jedan univerzalni jezik – jezik srca i ljubavi. Mi smo svi ljubljena deca naše Nebeske Majke „

Na kraju Liturgije je bio odslužen Moleban sa litijom oko crkve kada su se čitali četiri Evanđelja. Krsturska parohoja je za hodočasnike pripremila osveženje i bratski stol.